Ditt syn

Tørre øyne

Hva er vanlige symptomer på tørre øyne, og hvordan kan vi hjelpe deg?

Tørre øyne kan være plagsomt og hemmende i hverdagen. Vi har kompetanse på tørre øyne.

Symptomer på tørre øyne kan være:

  • Sårhet
  • Irritasjon
  • Brenning
  • Tåreflod
  • Tåkesyn
  • Følsomhet mot lys
  • Sandfølelse

Tørre øyne omtales ofte som en ny folkesykdom. Hver femte av oss kan være rammet av tørre øyne. Årsaken til tørre øyne er sammensatt. Det finnes ulike typer behandlinger, disse tilpasses etter individuelle behov.Vi tilbyr utredning der vi kartlegger årsak og skreddersyr behandling for deg.

Informasjon om behandling av tørre øyne

Kunstig tårevæske Det finnes ulike typer kunstig tårevæske. Effekten av kunstig tårevæske kan være å smøre øyets overflate,tynne ut tårefilmen eller erstatte stoffer som mangler i tårefilmen.

Øyelokksbehandling På øyelokkskanten finnes det en mengde små kjertel utganger. Tårekvaliteten kan bedres ved å rense, varme og masere øyelokkene. Det er anbefalt å tilføre varme, ca 40 grader C, i ca 10 minutter. Deretter masseres øyelokkene lett. Det finnes ulike produkter både av varmekompress og rengjøring av øyelukkene.

Tårepunktsplugger Kan begrense avløpet av tårevæske fra øyekroken til nesen slik at øyet holdes fuktig av egen- og kunstig tårevæske. Tårepunktsplugger kan også bidra til å redusere forbruket av kunstig tårevæske. Det finnes tårepunktesplugger for midlertidig og permanent bruk.

Kosthold Forskning viser at inntak av omega 3-fettsyrer gjennom diett eller kosttilskudd kan motvirke betennelse og tørre øyne.

Inneklima: Lav luftfuktighet og høy luftgjennomstrømning kan være plagsomt når en har tørre øyne. Det anbefales en innendørs relativ luktfuktighet på 20-40% ved romtempratur på 20-22 grader C. Luftfuktigheten kan økes ved å f.eks redusere viftehastigheten i ventilasjonssystemet og bruke luftfukter i begrensede tidsrom i løpet av dagen.

Skjermbruk: Husk å blunke. Bruk riktig tilpassede databriller dersom behov. Sørg for å ha 50-70 cm avstand mellom øyne og skjerm, vinkle skjermen 15-20 grader bakover , og la midten av skjermen være 15-30 graders synsvinkel under øyets horisontallinje. Videre er det anbefalt å redusere lysstyrken på skjermen, bruke filterbriller, bruke kunstig tårevæske og ta hyppige pauser slik at øynene får hvile.

Filterbriller: Filterbriller kan brukes for å motvirke lysømfintlighet ved å regulere hvilke bølgelengder som slippes gjennom glasset. Pasienter som plages av unormal sterk grad av lysømfintlighet kan få støtte til filterbriller.

Legemidler: En rekke godkjente legemidler kan gi tørre øyne ved å nedsette tåreproduksjonen eller redusere mengden av fettstoffer i tårefilmen. Diskuter med din fastlege om du kan slutte med legemidlene, redusere dosen eller skifte til et annet legemiddel som ikke er forbundet med tørre øyne.